Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Új építőanyagok, nagyobb alapterület: ezek már a kilencvenes évek!

A kilencvenes években alaposan belendültek a presztízs értékű építkezések. Aki tehette, emeletes, jókora lakott alapterű házat épített, erkéllyel, nem ritkán tetőtér-beépítéssel. Az évtized végére szigorodtak az energetikai paraméterek, de ezek csak részben ellensúlyozzák a nagy lakással járó energiakiadásokat. Itt bizony mélyen a zsebébe nyúlhat a tulajdonos, ha a postás feltűnik az utca végén a sárga csekkel.


Nagy alapterületű családi ház a 90-es évekből (illusztráció)

Kiinduló állapot

Emeletes, 250 m2-es mintaházunk a kilencvenes években már elterjedt porózus téglából (PTH38) épült, két szinten, alápincézve. Extra hőszigetelő anyag, még nem került a falakra, de a falazat hőszigetelő képessége jelentősen javult a korábbi anyagokhoz képest. Ebben az épületben kombi üzemű cirkófűtéssel állítják elő a fűtéshez és a vízmelegítéshez szükséges hőt, azaz egy központ kazán végzi a feladatokat.

Általában véve a ház szerkezeti elemei és gépészeti rendszere már megfelel a mai – még mindig nem túl szigorú – követelményeknek, ezért ha jelentős csökkenést szeretnénk elérni, nem érdemes néhány centi hőszigeteléssel vagy egy picivel jobban szigetelő ablakkal próbálkozni. Hasznosabb, ha a jövő követelményei szerint alakítjuk az épületet, a piacon elérhető legjobb technológiát választjuk, így az épület még sok év múlva is korszerűnek számít energetikai szempontból.

Alapadatok

Nyílászárók U-értéke

2,4 W/m2K

Falak U-értéke

0,46 W/m2K

Pincefödém U-értéke

0,62 W/m2K

Padlásfödém U-értéke

0,47 W/m2K

Fűtés

Kombi gázkazán, radiátorok

Melegvíz-előállítás

Indirekt fűtésű bojler hőtárolóval

Számított fajlagos energiaigény

163 kWh/m2 év

Energiaosztály

B

Éves energiaköltség*

680 ezer Ft

1. Felújítási csomag: ablakcsere

A modell első a korszerűsítési csomagjában csak az ablakok cseréjét végezzük el, a falak és a gépészet marad a régiben. A felújításhoz 3 rétegű, hőszigetelő nyílászárókat választottunk, 0,8 W/m2K U-értékkel. Ez a típus jelenleg jóval magasabb árkategóriában érhető el a piacon, mint a kétrétegű hőszigetelő ablakok.

A számítások alapján a beruházás után az éves energiaigény alig, 155 kWh/m2 évre csökken, ami jelenlegi energiaárakon kb. 40 ezer Ft éves megtakarítást jelent, 1,5 millió forintos beruházás mellett. Egyszerű számítással a megtérülés meglehetősen hosszú, 38 év.

2. Felújítási csomag: Külső hőszigetelés

Számítási modellünkben a homlokzatok és a pince esetében a felújítással 0,2 W/m2 K, a padlásnál 0,14-es hőszigetelési értékeket céloztunk meg, amely jóval meghaladja a mostani követelményeket, és még jó ideig korszerűnek számít majd. A mintaépület homlokzatára 15, a pince és padlásfödémre 17 cm külső hőszigetelés kerül. Ezzel jelentősen csökken az elszökő hő mennyisége, az épület éves energiaigénye 122 kWh/m2 év lesz, a számított éves energiaköltség pedig nagyjából 170 ezer Ft-tal csökken, és egy kategóriát (A-ra) javul a besorolás.

Mivel hatalmas épületről van szó, nem csoda, ha a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Polisztirol szigetelőanyaggal és a szigeteléssel járó minden járulékos költséggel, közepes piaci árakkal számolva, nagyságrendileg 4,5 millió Ft-ból oldható meg a beruházás, így az egyszerű megtérülés 26 év. (Ha más szigetelőanyagot választunk, akkor az adatok eltérhetnek.)

3. Felújítási csomag: külső hőszigetelés és ablakcsere

Harmadik alternatívaként az épület hőigényét a falak szigetelésével és az ablakok cseréjével csökkentjük. A korábbiakban megismert paraméterek, tehát az ablak és a falazat hőszigetelő képességének javulása itt egyszerre érvényesül.

Ha a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét egyszerre oldjuk meg, akkor az éves energiaigény 114 kWh/m2-re csökken, a ház energetikai besorolása pedig A energiaosztályra javul.

Ezzel a nagyjából 6 millió forintos befektetéssel éves szinten, 2012-es árakon számolva 205 ezer forintot takaríthatunk meg, ami nagyjából 29 éves megtérülést jelent.

4. Felújítási csomag: komplex felújítás

Komplex felújításról akkor beszélünk, ha az épület minden elemét: a falakat, a padlást, tetőt, a nyílászárókat és a gépészetet is korszerűsítjük. A korábbi felújítási csomagok elemei mellé itt tehát bekerül a fűtésrekonstrukció, ami egyben a meleg víz előállításának átalakítását is jelenti: a korábbi kazánt kondenzációs kombi kazánra cseréljük.  A vízmelegítésben napkollektoros rásegítést is alkalmaztunk, ami a használati melegvíz 60%-át tudja előállítani, jelentős mennyiségű földgázt spórolva ezzel a lakóknak.

A ház teljes korszerűsítése 9,2 millió forintos beruházást jelent, de cserébe éves szinten összesen 400 ezer forinttal csökkennek az energiaköltségek.

A befektetés így az egyszerű megtérülés alapján lassan, de biztosan, 20 év után hozza be az árát. Az új, számított műszaki paraméterek szerint az A+ energiaosztályos épület fajlagos energiaigénye 67 kWh/m2 év lesz.

Összefoglaló táblázat

 

Kiindulási állapot

1. csomag

2. csomag

3. csomag

4. csomag

Energiaosztály

B

B

A

A

A+

Fajlagos energiaigény (kWh/m2 év)

163

155

122

114

67

Éves energiaköltség (ezer Ft)*

680

640

505

475

280

Beruházás összege (ezer Ft)

-

1 530

4 445

6 000

9 200

Megtakarítás (ezer Ft/év)

-

40

175

205

400

Egyszerű megtérülés (év)

-

38

26

29

20

*A 7/2006 TNM rendelet módszertana szerint, az éves energiaigény alapján számított érték, 2012-es árakon

Ha kíváncsi egy régi társasházi lakás tanúsítványára, itt tanulmányozhat egy valós példát.