Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Társas megtakarítás

Ház típusa: társasház

Felújítás: teljes energetikai felújítás

Eredmény: G > B

 

Történet
 
Az alábbi példa egy 1970-es években épült 4 lakásos társasház korszerűsítéséről szól. A budai zöldövezetben található ház teljes területe 300 m2, mely három egyszintes és egy kétszintes lakást foglal magában. Az 5 kategória javulást egy jól megtervezett, és jól kivitelezett felújításnak köszönhetik. A beruházást konkrét energetikai számítás elkészítése előzte meg. Ennek keretében az egyes fejlesztési lehetőségek különböző variációiban konkrét, jövőbeni fűtési és üzemeltetési költségek kerültek meghatározásra. Ezen számok, a beruházási költség pontos ismerete, illetve a megtérülési idők ismerete teremtette meg a lehetőséget, a megfelelő és reálisan megtérülő beruházások kiválasztására.
 
Az alábbiakban következzenek a részletek, hogy milyen beruházások mellett döntött a lakóközösség.
A homlokzati falak, valamint a lábazat 10 cm kőzetgyapot szigetelést kapott. A tetőtér beépítésével alakították ki az egyetlen kétszintes lakást, melyet 25 cm-es cellulóz szigeteléssel láttak el. A korábbi rossz minőségű gerébtokos nyílászárókat, korszerű, jól szigetelő fa nyílászárókra cserélték. Megújult a fűtésrendszer is, mely korábban is összetett volt, és ezt a lehetőséget meg is hagyták a lakók számára. Korábban egy központi gázkazán volt, valamint helyi villanybojlerek. A felújítás után két kazán került beépítésre - egy kazán három lakás részére biztosít fűtést és melegvizet, a másik kazán pedig egy nagyobb, kétszintes lakást önállóan szolgál ki - valamint 2 lakásba új cserépkályhát építettek be, ezek kb. 15 %-os részaránnyal biztosítják a fűtést.
 

 

ELŐTTE

UTÁNA

Építőanyag

38 cm tömör tégla

10 cm kőzetgyapot szigetelés

Falazat U értéke

1,43 W/m2K

 0,31 W/m2K

Ablakok U értéke

  2,4 W/m2K

 1,25 W/m2K

Fűtés

központi gázkazán

kondenzációs kazán + cserépkályha

Energiaigény

 305,8 kWh/m2év

114  kWh/m2év

Energiaosztály

 G

 B


Tapasztalatok
 
A számított hőigény csökkenést a valós fogyasztási adatok is alátámasztják, a fogyasztott gáz kb. 2/3-dal csökkent.
Tekintettel arra, hogy a beruházás konkrét energetikai koncepció mentén készült, a jelenlegi üzemeltetési költségek az abban foglaltak szerint csökkentek.
A költségek további csökkentésére is lett volna lehetőség, de többletberuházás és az ezzel elérhető megtakarítás fajlagosan hosszabb megtérülést eredményezett volna, így elvetésre került.
A több, mint 60 %-os csökkenést a fogyasztási adatok is alátámasztják, melyek valós gázszámla adatokon alapulnak:
Felújítás elött: 8200 m3 gáz/év
Felújítás után: 3050 m3 gáz/év
A fenti értékeket korrigálni szükséges, hiszen a fűtési energiaszükséglet mintegy 15 %-át fa fedezi. Ne feledjük azt sem, hogy a fűtött alapterület kb. 85 m2-rel megnőtt, a padlástér beépítése miatt.
A melegvíz előállítás korábban villanyról ment (kb. havi 40 000,- Ft), jelenleg ez is benne van a gázfogyasztásban.
A befektetett összeg kb.10 millió forint. Az éves megtakarítás kb. 700 000,- Ft, így az egyszerűsített megtérülés nagyjából 14,3 év, aminél figyelembe kell venni a fűtésnél használt fa szükségletet.
 
Új szokások
 
A beruházás itt is pozitív hatást gyakorolt a lakók mindennapjaira.
A lakók a megismert, és kiválasztott új technológiák használatával energiatudatosabbak lettek. Minden lakó rendszeresen figyelemmel kíséri a fogyasztási adatait, ezért tudja szokásait minél energiatudatosabban alakítani.
 
Tanúsító
Kamarai szám: 13-63526