Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Nyaralóból lakóház

Ház típusa: lakóépületté alakított nyaraló

Felújítás: Teljes energetikai felújítás

Eredmény: F -> A+
 
 
Történet
 
Ahhoz, hogy egy nyolcvanas években épült nyaralót lakóházzá alakítsanak, nem feltétlenül szükséges annak teljes energetikai korszerűsítése, de ebben az esetben mégis ez történt. A tulajdonos döntése jónak bizonyult, hiszen egy “átlagos” besorolású nyaraló helyett, már egy “fokozottan energiatakarékos” minősítésű lakóházat mondhat magáénak.
 
Ha a műszaki adatokat nézzük, hatalmas megtakarítást látunk, hiszen a korábbi 302 kWh/m2év helyett a felújított ház hőigénye alig harmada, 90 kWh/m2év. A tényleges fogyasztásban azonban csak kb. 35%-os volt a csökkenés. A magyarázat az, hogy az energiaigény egy számított, elméleti érték, a valódi fogyasztás pedig sokkal több mindentől függ. Például a felújítás előtt a házat a lakók nem tudták soha teljesen kifűteni, míg a korszerűsítésnek köszönhetően ma már a teljes épület egyenletesen kifűthető. Így a kisebb rezsi mellé komfortosabb otthon is járul.
 
Mi mindent kellett átalakítani ahhoz, hogy ilyen eredmény szülessen?
 
Az épületen homlokzat-, lábazat-, és a pincefödém hőszigetelését végezték el, a manzárdtető és padlásfödém kiegészítő szigetelést kapott, valamint a fűtött/fűtetlen teret elválasztó falat is leszigetelték.
A homlokzatra 24 cm vastag expandált polisztirolhab (EPS), a lábazatra 15 cm vastag extrudált polisztirol (XPS), a tető- és padlásfödém kiegészítő hőszigetelésénél 15 cm vastag kőzetgyapot réteg került az épületre. Fontos itt is megemlíteni, hogy nem mindegy milyen rendszert használunk a lábazatnál, a falazatnál, vagy a födém esetében!
Az alkalmatlan nyílászárókat kicserélték új, faszerkezetű, hőszigetelt üvegezésűekre.
A ház korábbi fűtését, illetve melegvíz ellátását puffertartállyal ellátott faelgázosító kazánnal, valamint 6 m2 napkollektorral váltották ki.
 
A teljes beruházás, nagyjából 4,2 millió forint költséggel járt.     
 

 

Előtte 

Utána

Építőanyag

20 cm vastag, tömör agyagtégla

10 ill. 15 cm EPS homlokzat szigetelés

Falazat U értéke

0,95 W/m2K

0,35 W/m2K

Ablakok U értéke

2,4 - 3  W/m2K**

1,4  W/m2K

Fűtés

kandalló, kiegészítő villany fűtőtestekkel

faelgázosító kazán, radiátorokkal

Energiaigény

302 kWh/m2év***

90 kWh/m2év***

Energiaosztály

F

A+

 
 
**   Az U érték e között a két érték között változott, mivel volt egyszeres üvegezésű ablak is.
*** Műszaki adatokból számított becsült érték.
 
Tapasztalatok
 
Az épületet üdülőből lakóházzá kellett átsorolni. A folyamat során a hatósági részvétel készséges, segítőkész, de akadozó volt.
A teljes körű kivitelezéssel nem voltak problémák, minden gördülékenyen ment.
A felújítás után javult az épület hőháztartása azáltal, hogy a teljes épület egyenletesen fűtött, minden irányból jól szigetelt, így nincsenek hidegen sugárzó falak.
A korábban jellemzően nagy nyári túlmelegedés problémája, a padlásfödém és a manzárdtető kiegészítő szigetelésével megoldódott.
 
Új szokások
 
Az új gépészeti berendezések üzemeltetése, üzemének felügyelete több figyelmet igényel.
Minden elvégzett munka beváltotta a reményeket, de a tulajdonos meglátása szerint jó lenne még az alápincézetlen földszinti padlót is szigetelni.
 
Tanúsító:
Magyar Mérnöki Kamarai szám: 07 0289