Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Hatékony szigetelés

Ház típusa: családi

Felújítás: Homlokzat-, lábazat-, padlásfödém szigetelése

Eredmény: E -> B

 
 
Történet
 
Történetünk főszereplője egy egyszintes, 94 m2-es családi ház. Az épület kohósalakbetonból épült, melynek hőszigetelő tulajdonságairól tudható, hogy nem tartozik a legjobbak közé.
A ház felújítása nem volt teljes körű, mivel a gépészetre nem terjedt ki, a korszerűsítésénél a hőszigetelésre fektették a hangsúlyt.
 
A műszaki adatokból számított energiamegtakarítás 48%, ám a valóságban alacsonyabb megtakarítási érték mutatkozott, ami a gyakorlatban csak 15%-ot jelent. A jóval csekélyebb megtakarítás ellenére a tulajdonosok elégedettek, a jelentősen megjavult közérzet okán. Fontos megjegyezni, hogy a ház korszerűsítése két szakaszban történt. Egy évvel a hőszigetelési munkálatok előtt a régi nyílászárókat már kicserélték, így annak energetikai nyeresége nem szerepel az említett 15%-os megtakarításban.
 
A falazatra 8 cm expandált polisztirolhab (EPS) szigetelés került, a lábazat pedig 6 cm vastag extrudált polisztirol  (XPS) szigetelést kapott. A padlásfödémet a korábbiakhoz képest járhatóvá tették úgy, hogy 15 cm EPS szigetelés, valamint OSB fedés került rá.
 
Az épületek hővesztesége az ablakoknál 10-25%, így tovább növeli a ház energiahatékonyságát, hogy a régi rossz állapotú nyílászárókat korszerűbbekre cserélték.
Bár fűtéskorszerűsítés nem volt, a meglévő kazán, a szigetelésnek köszönhetően kisebb teljesítménnyel is felfűti a házat.
A teljes beruházás 1,1 millió forintba került.
 
 
Előtte 
Utána
Építőanyag
kohósalakbeton
8 cm EPS homlokzatszigetelés
Falazat U értéke
1,93 W/m2K
0,669 W/m2K
Ablakok U értéke
 1,6 W/m2K
1,6 W/m2K
Fűtés
gázkazán, radiátorokkal
gázkazán, radiátorokkal
Energiaigény
230 kWh/m2év**
110 kWh/m2év**
Energiaosztály
E
B
** Műszaki adatokból számított becsült érték.
 
 
Tapasztalatok
 
A ház tulajdonosa a felújítás kezdetétől konzultált energiatanúsító szakemberrel, aki segítette a felújítási munkálatok megtervezését.
A kivitelező szintén tapasztalt szakember volt, így minden munka gördülékenyen, és problémamentesen folyt.
A korszerűsítésnek köszönhetően javult az épület hőháztartása, nincsenek hidegen sugárzó falak, valamint a nyári túlmelegedés sem jelentős.
 
 
Új szokások
 
A lakók életvitele nem változott nagymértékben, ám azt ténylegesen tapasztalják, hogy a befektetett pénz az energiamegtakarítással kb. 5-6 év múlva megtérül.
Utólag még szívesen kiegészítenék sugárzó fűtőfelületekkel a házat, de a beruházással összességében elégedettek.
 
 
Tanúsító:
            Magyar Mérnöki Kamarai szám: 07 0289