Fűtési rendszerek

Fűtési rendszerek

Több kutatás szerint a hazai fűtési rendszerekben jelentős megtakarítási lehetőség rejlik. A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt nem mindegy, hogyan tudunk energiát – és pénzt – megtakarítani. Ma Magyarországon kiugróan magas a földgáz használata tüzelőanyagként. A gázfűtéses rendszerek korszerűsítése tehát az egyik legsürgősebb feladat.

Egyedi vagy központi fűtés?

Az egyedi fűtésre (legyen szó szilárd tüzelésű kályháról, cserépkályháról, vagy gáztüzelésnél a konvektorokról) jellemző, hogy a berendezések hatásfoka messze elmarad a központi berendezésekétől. Szabályozhatóságuk, különösen a szilárd tüzelésnél kérdéses, ezért a központi berendezésekhez képest kevésbé komfortosak. Központi fűtéseknél döntően a melegvíz-üzemű radiátoros fűtések, kisebb számban padló- vagy más felületfűtések jellemzőek. A társasházak esetén a gazdasági érvek a központi rendszer mellett szólnak.

Alacsony vagy magas hőmérsékletű rendszert válasszak?

A hőátadó közeg hőmérséklete alapján megkülönböztetünk alacsony és magas hőmérsékletű fűtési rend­szereket.

Ott, ahol kisebb a hely a fűtési rendszer kialakítására, a magas hőmérsékletű megoldás ajánlható. A legelterjedtebb magas hőmérsékletű megoldás a központi radiátoros fűtés. Általában könnyű hozzá kivitelezőt találni, mert a szerelők megfelelő szakmai rutinnal rendelkeznek, a hőmérséklet pedig termosztatikus szelepekkel helyiségenként is kiválóan szabályozható.

Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek lényege, hogy alacsony (40 °C körüli) hőmérsékletű víz kering a rendszerben. Itt a hőleadó felület általában padló-, fal- vagy mennyezetfűtés. Ezek előnye, hogy egyenletesebb a hőmérsékleteloszlás a szobában, kevésbé alakulhat ki kellemetlen huzat. A nagy felületek sugárzó hőleadása miatt alacsonyabb hőmérsékleten is kellemesen érezzük magunkat. Az alacsony hőmérsékletű rendszereknek is vannak azonban korlátai: csak jól szigetelt épületeknél ajánlott a használatuk, felújításnál pedig komolyabb bontással, szereléssel kell számolni.

Mit kell tudni a kazánok hatásfokról?

A kazán legbeszédesebb jellemzője a hatásfoka. Ez alapján a gázkazánok három csoportba sorolhatók: a hagyományos kazánok (ezek éves hatásfoka 80% körül alakul), alacsony hőmérsékletű kazánok (akár 90-95-os hatásfokkal), és kondenzációs kazánok. Ez utóbbiak éves hatásfoka kiemelkedő, akár 105 százalék is lehet, ami abból adódik, hogy a távozó füstgázban rejlő energiát is hasznosítják, így jutunk extra hőnyereséghez.

Mennyi energiát takaríthatok meg?

A hagyományos gázkazánok éves hatásfoka a legrosszabb, ezért célszerű ezeket lecserélni. Ha a régi, elavult kazánokat korszerűbb, magasabb hatásfokú kazánra, netán kondenzációs készülékre cseréljük, akkor akár 20–30 százalék tüzelőanyag-megtakarításra számíthatunk.

Mit kell tudni a keringtető szivattyúról?

Fontos szempont a központi fűtés kialakításkor, hogy mennyi áramot fogyaszt a meleg vizet keringtető szivattyú, ami a fűtési szezonban jócskán megnövelheti a villanyszámlánkat. A kazán kiválasztásánál legyen szempont a hozzá tartozó szivattyú is. A legjobbak az elektronikus szabályozású szivattyúk. Tovább javíthatjuk a fűtés hatékonyságát, ha a radiátoros fűtésnek a falakban, padlóban futó csöveit is szigeteljük.

Mire kell figyelni a kéménynél?

A fűtési szezon baleseteinek, haláleseteinek többségét a kazánok hiányos légellátása, az égéstermék elvezetésének hibái okozzák. Ilyen hibák az úgynevezett nyílt égésterű kazánoknál keletkezhetnek, amelyek a szoba levegőjét használják. Egy évek óta jól üzemelő berendezés is veszélyessé válhat, ha a nyílászáró cseréjénél tömören záró nyílászárókat építenek be. A lakás légnyomását az új konyhai szagelszívó, a fürdőszobai szellőző ventilátor, vagy a ruhaszárító berendezés is csökkentheti, így az égéstermék elkezd visszaáramlani. A balesetek elkerülése érdekében érdemes szén-monoxid-mérőt fel-szerelni, de még fontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a kémények és kazánok rendszeres felülvizsgálatáról, ha új kazánt veszünk, akkor pedig válasszunk zárt égésterűt.

Hogyan spórolhatunk a hőmérséklet szabályozásával?

A hatékony fűtés kulcsa a hőszabályozás! A kazánvíz hőfokának szabályozása mellett célszerű helyiségenként termosztatikus radiátorszelepeket, vagy illetve szobatermosztátot is alkalmazni. A szabályozók helyes használatával rengeteg energia takarítható meg.

Kell-e engedély a cseréhez?

A jelenlegi előírások csak a gázellátás tervezését és a kémény kialakítását kötik szakhatósági engedélyhez, amit a tervek birtokában a helyi gázszolgáltatótól és a kéményseprő-ipari szolgáltatótól szerezhetünk be.

Miért fontos a tervezés, a szakértő?

A gépészeti terveket célszerű tervezővel elkészíttetni, mert így könnyebb megtalálni a megfelelő megoldásokat, a precíz számítások pedig kiküszöbölik a felesleges és költséges túlméretezést. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy családi háznál a tervezéssel akár néhány 100 000 forint kivitelezési költséget is meg lehet takarítani, ami jóval több, mint a tervezési díj. További információ: Korszerűsítés korszerűen