Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Felújítva többet ér: a panel is lehet értékes ingatlan

A közelmúlt korszerűsítési támogatásai legnagyobbrészt az iparosított technológiával épült házakat célozták. A felújított lakások aránya ebben a háztípusban a legmagasabb, de van még mit tenni: a 7-800 ezer iparosított technológiával épült lakásból még jóval több, mint a fele egyelőre korszerűsítésre vár.

Az ingatlanpiaci elemzések egyértelműen foglalnak állást: a felújítás nélküli panellakások alacsonyabb áron, és jóval hosszabb idő alatt értékesíthetők, mint a szigetelt, új ablakokkal, szabályozható fűtéssel felszerelt társaik. A piac tehát egyértelműen beárazta a korszerűsítést: felújítva többet ér!

 

Panelépület: ez még korszerűsítésre vár

Kép: Panelépület

A panelházak felújítása a pénzhiányon túl leginkább azon bukik meg, hogy a lakóközösség nehezen jut közös nevezőre. Szerencsére számos ellenpélda mutatja, hogy jó szervezéssel ez is megoldható.

 

Kiinduló állapot

 

Modellszámításunkban egy 10 emeletes, 365 lakásos, fűtött pincés, távfűtéses, szendvicspanelból épült házat vizsgálunk. Ha szigorúan khWh/m2 évben mért az energiaigényt nézzük, a panelházak (a közhiedelemmel ellentétben) nem taroznak a legrosszabbak közé. Ez azért van így, mert a legtöbbjük már eleve néhány centiméter hőszigeteléssel épült, és az egy lakásra jutó kisebb hűlő felület is előnyt jelent az energiafogyasztás szempontjából, például egy családi házhoz képest.

 

Alapadatok

Nyílászárók U-értéke

2,5-3,5 W/m2 K

Falak U-értéke

0,40-0,45 W/m2 K

Pincefödém U-értéke

1,3 W/m2 K

Lapostető U-értéke

0,25 W/m2 K

Fűtés

Távfűtés

Melegvíz-előállítás

Távfűtés

Számított fajlagos energiaigény

175 kWh/m2 év

Energiaosztály

F

Éves energiaköltség a teljes házra vetítve*

77,2 millió Ft

Éves energiaköltség lakásonként*

210 ezer Ft

 

1. Felújítási csomag: ablakcsere

A modell első a korszerűsítési csomagjában csak az ablakok cseréjét végezzük el, a falak és a gépészet marad a régiben. A felújításhoz 2 rétegű, hőszigetelő nyílászárókat választottunk, 1,3 W/m2K U-értékkel. Ez a típus jelenleg jóval magasabb árkategóriában érhető el a piacon, mint a kétrétegű, gyengébben hőszigetelő ablakok.

A számítások alapján a beruházás után az éves energiaigény alig, 157 kWh/m2 évre csökken, ami jelenlegi energiaárakon kb. 7,8 milló Ft (lakásonként 21 ezer Ft) éves megtakarítást jelent, 161 millió forintos (ne feledjük, 365 lakásos épületről van szó!) beruházás mellett. A beruházás költsége lakásonként már nem olyan ijesztő, 440 ezer forint körül alakul. Egyszerű számítással a megtérülés meglehetősen hosszú, 21 év.

2. Felújítási csomag: Külső hőszigetelés

Ennél a számítási modellnél a falak 9-10, a tető 16 cm szigetelést kapott. Ebben a házban fűtött pince található, ezért a pincefödém szigetelésével nem számolunk. A beruházás után, az immár D kategóriás ház egy négyzetméterre eső éves energiaigénye 122 kWh lesz, a fűtési és melegvíz előállítási költségek 21,1 millió forinttal csökkennek. Az éves költség a ház szintjén 53,7 millió (lakásonként 147 ezer forint) körül alakul.

Polisztirol szigetelőanyaggal és a szigeteléssel járó minden járulékos költséggel, közepes piaci árakkal számolva, nagyságrendileg 177 millió Ft-ból oldható meg a beruházás, így az egyszerű megtérülés 8 év. (Ha más szigetelőanyagot választunk, akkor az adatok eltérhetnek.)

3. Felújítási csomag: külső hőszigetelés és ablakcsere

Harmadik alternatívaként az épület hőigényét a falak szigetelésével és az ablakok cseréjével csökkentjük. A korábbiakban megismert paraméterek, tehát az ablak és a falazat hőszigetelő képességének javulása itt egyszerre érvényesül.

Ha a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét egyszerre oldjuk meg, akkor az éves energiaigény 102 kWh/m2-re csökken, a ház energetikai besorolása pedig B energiaosztályra javul.

A nagyjából 338 millió forintos befektetéssel éves szinten, 2012-es árakon 31,8 millió forintot spórol a ház (lakásonként 87 ezer forintot), ami 11 éves megtérülést jelent.

4. Felújítási csomag: komplex felújítás

Komplex felújításról akkor beszélünk, ha az épület minden elemét: a falakat, a tetőt, a nyílászárókat és a gépészetet is korszerűsítjük. A korábbi felújítási csomagok elemei mellé itt tehát bekerül a fűtésrekonstrukció, ami ez esetben azt jelenti, hogy a radiátorok a jövőben egyesével is szabályozhatók lesznek, és időkapcsolós termosztatikus radiátorszelepeket is felszerelnek. Modellszámításunkban a távfűtési rendszert napkollektorral is kiegészítettük, így a fürdésre, mosogatásra felhasznált meleg víz 30%-át napenergiával állítja elő a ház.

A ház teljes korszerűsítése így 570 millió forintos beruházást jelent (lakásonként átlagosan 1,56 millió forintot), de cserébe éves szinten összesen 41,5 millió forinttal, lakásonként 114 ezer forinttal csökkennek az energiaköltségek.

A befektetés így az egyszerű megtérülés alapján már 14 év után behozza az árát. Az új, számított műszaki paraméterek szerint az A energiaosztályos épület fajlagos energiaigénye 80 kWh/m2 év lesz.

 

Összefoglaló táblázat

 

Kiindulási állapot

1 csomag

2 csomag

3 csomag

4. csomag

Energiaosztály

F

E

D

B

A

Fajlagos energiaigény (kWh/m2 év)

175

157

122

102

80

Éves energiaköltség (millió Ft)*

77,2

69,3

55,1

45,4

35,5

Beruházás összege (millió Ft)

-

161

177

338

570

Megtakarítás (millió Ft/év)

-

7,8

21,1

31,8

41,5

Egyszerű megtérülés (év)

-

21

8

11

14

 

*A 7/2006 TNM rendelet módszertana szerint, az éves energiaigény alapján számított érték, 2012-es árakon

Kíváncsi az ország legnagyobb panelházának felújítási eredményeire? Vagy egy átlagos budapesti panel korszerűsítési lehetőségei érdeklik? Látogasson el a Lakcímke weboldalra!