Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Felújítás házilag

Ház típusa: családi
Felújítás: Ablak és fűtőrendszer csere, pince-, födém- és padlásszigetelés
Eredmény: H > A

 

Történet
 
A Pest megyében található családi ház tulajdonosai ma már, a beruházásnak köszönhetően, egy 7 besorolással jobb házban élhetnek. Ehhez az eredményhez, egy mindenre kiterjedő felújításra volt szükség. A nyolcvanas évek elején épült ház falazatára 14 cm kőzetgyapot szigetelés került fel, melyet egyéni kivitelezéssel oldottak meg. A falazaton kívül leszigetelték a pince födémet, valamint a padlásteret is. A nagyobb energia megtakarítás érdekében a ház nyílászáróit is mind kicserélték – az ablakokat 3 rétegűekre -, valamint a teljes fűtési rendszer megújult. A vegyes tüzelésű kazán, kondenzációs kazánra való cseréjével a család több, mint félmillió forintot spórol évente!
 

 

Előtte

Utána

Építőanyag

30 cm uniform tégla

 30 cm uniform tégla + 14 cm kőzetgyapot szigetelés

Falazat U értéke

 1,48 W/m2K

0,22 W/m2K

Ablakok U értéke

  n.a

0,9 W/m2K

Fűtés

vegyes tüzelésű kazán + kandalló

kondenzációs kazán

Fűtési - és melegvíz-költség

647 000,- Ft / év*

139 000,- Ft / év*

Energiafogyasztás

 640 kWh/m2év

 137,6 kWh/m2év

Energiaosztály

 H

 A

* Műszaki adatokból számított becsült érték.

Tapasztalatok
 
A beruházást megelőzően szakértői terv készült. A megfelelő tervezés után, a tulajdonos a beruházás nagy részét egyéni kivitelezéssel oldotta meg, melyhez elmondása szerint jól jött volna több tapasztalat. A felújítást követően a család komfortérzete javult, de sajnos a penész megjelent a szellőztetés hiánya és egy szigeteléstechnológiai probléma miatt. E tapasztalat alapján a  tulajdonos úgy gondolja, hogy jobb lett volna a lábazat szigetelésre még a külső szigetelés rétegét rácsúsztatni, hogy körben alul ne legyen hideg a fal (ahová pára csapódhat, és penész keletkezhet), és ezeken a helyeken fűtéscsövet vezetne ennek elkerülésére.
 
Új szokások
 
Itt is elmondható, hogy a házban lakók, azáltal, hogy felújították házukat, jobban odafigyelnek a szokásaikra, igyekeznek tudatosabban élni, és az új rendszereket takarékosan használni.
 
Tanúsító
Ambrus Balázs
Kamarai szám: TÉ 11-0296