Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Ez a ház már egy új ház

Ház típusa: családi
Felújítás: födém-és homlokzatszigetelés, új tető, nyílászáró és fűtési rendszer csere
Eredmény: H > A 

 

Történet

Az 1930-as években épült keszthelyi családi ház teljes energetikai felújításon esett át. A ház nemcsak födém-, valamint homlokzatszigetelést, hanem teljesen új tetőt is kapott. A falazatra 16 cm-es, a födémre 2 x 16 cm kőzetgyapot szigetelés került a munkálatok során. Mindenhol új, duplaüvegezésű, jó hőszigetelő képességű nyílászárók kerültek beszerelésre. A belső padozat, szigetelés és a vakolás is friss. Ráadásul kibővült a meglévő alapterület is: az eredeti 53 m2 az átalakítás után 78 m2-re nőtt. A teljes fűtésrendszer cseréjére is sor került, a konvektoros gázfűtést, kondenzációs kazán, és radiátorok cserélték fel. A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően „gyenge” besorolásból „energiatakarékos” besorolású lett, így a teljes éves energiaigény még úgy is sokkal alacsonyabb, hogy a ház fűtött területe jócskán kibővült. Az 53 négyzetméteres kis ház éves energiaigénye közel 3500 m3 volt földgázban kifejezve, míg a kibővített épület fűtését és melegvíz ellátásához a számítások szerint már 1300 m3 gáz is elegendő.

 

 

Előtte

Utána

Építőanyag

 B30-as tégla, illetve a bővítés Porotherm vázkerámia

 30 cm falazat, 16 cm kőzetgyapot szigetelés

Falazat U értéke

1,37 Wm2/K

0,19 W/m2K

Ablakok U értéke

3,20 Wm2/K

 1,40 W/m2K

Fűtés

Konvektoros gázfűtés

Kondenzációs kazán, radiátorokkal 

Fűtési- és melegvíz-költség

520 000,- Ft*

200 000,- Ft*

Energiafogyasztás

 618,9 kWh/m2/év

 159,9 kWh/m2/év

Energiaosztály

 H

 A

* Műszaki adatokból számított becsült érték.

A felújítás folyamata

Az átépítés előtt a tervezés már évekkel korábban megtörtént, de a hivatali ügyintézés a vártnál lassabb volt, így csak 2010 szeptemberében kezdődhettek a munkálatok. A háznál a felújítást megelőzően energetikai tanúsítással egybekötött tanácsadás történt, így pontos képet kapott a tulajdonos, hogy milyen beruházásokat kell elvégezni ahhoz, hogy a felújítás a leghatékonyabban sikerüljön. A kivitelezők gondos kiválasztásának köszönhetően - mindegyik munkához más cég szakértelmét vették igénybe - nem voltak a munkák során problémák.

Tapasztalatok

A tulajdonos a felújítás után pozitív tapasztalatokra tett szert:

A szelet hallom, de nem érzem a lakásban, köszönhetően a nyílászáró cseréknek. Mivel a külső szigetelés csak 1 évvel az átalakítás után került fel, ezért penészesedést sehol nem tapasztalok. Igaz, hogy tavasztól őszig a lehető legtöbbet nyitva voltak az ablakok – néha napi 16 órán át is. A belső klíma korábban is száraznak volt mondható és ez nem is változott. A különbség a ház hőtartó képességében óriási. Az üzemeltetés nem okoz gondot, a kondenzációs, saját belső víztartályos kazán gond nélkül működik, a radiátorok szabályozását tanulgatjuk.”

 

Új szokások

A ház lakói nem csak a beruházásnak köszönhetik az energiaszámlák csökkenését, hanem annak is, hogy „felhasználói” szokásaikat megváltoztatták. Jobban ügyelnek arra, hogy mely helyiséget mennyire fűtik fel, valamint már arra is odafigyelnek, hogy a világítótestekben energiatakarékos izzókat használnak.

 

Tanúsító:

Kazinczy Gyöngyvér
TÉ 01-0253