Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

Energiatakarékossá válni


Ház típusa: ikerház fél

Felújítás: Homlokzat-, lábazat-, padlásfödém szigetelése, párafüggő szellőzők felszerelése

Eredmény: D -> A

 
 
Történet
 
A hatvanas évek elején épült ikerház egyik fele, csaknem negyven év után “új életet kezdett”. Olyannyira, hogy a felújítás során az eredetileg 86 m2-es házat bővítették, és
mintegy 40 m2 homlokzati fal épült hozzá, 38-as falazóblokkból. (Az eredeti homlokzat B 30-as tégla volt.)
Az épület felújítása két ütemben történt, először a bővítés, és nyílászáró csere, majd egy későbbi fázisban készültek el a hőszigetelési munkák, melyet most bővebben ismertetünk.
 
A kibővített ház minden egyes részét szigetelték, amikor is a régi homlokzati részekre 10, illetve 15 cm vastag expandált polisztirolhab (EPS), az új 38 -as Porotherm falra, 5 cm Rockwool szigetelés került, energetikai számítások alapján.
A lábazatra 10 cm vastag extrudált polisztirol  (XPS), a padlásfödémre pedig 20 cm vastag befújható hőszigetelés került.
A szigetelőanyag választást páratechnikai szempontok indokolták mind a kőzetgyapot, mind a befújható szigetelés alkalmazásában. A téli páraforgalmat tekintve (belülről kifelé) célszerű, hogy egyre alacsonyabb páraellenállású anyagok kövessék egymást.
A befúvásos felhordási technológiája a nem járható padlásfödém esetében a legegyszerűbb, és leggazdaságosabb.
Fontos tehát a szigetelőanyagok esetében is szakember véleményét kikérni, hiszen nem mindegy milyen rendszert használunk a lábazatnál, a falazatnál, vagy a födém esetében!
 
Sajnos a tervezés, illetve a pályázati anyag összeállítása közben az aktuális pályázat lezárult, így az anyagi lehetőségek megváltoztak. Ez a kivitelezést annyiban változtatta meg, hogy a tervezett napkollektort nem tudták felszerelni, csak a telepítés előkészítését tudták megvalósítani.
A beruházás így 1,3 millió forintba került.
 
Fűtéskorszerűsítés nem történt, hiszen a fűtést egy hatékony cirkó kazán biztosítja. A rendszert szobatermosztát vezérli, és a radiátorok termosztatikus szeleppel szereltek.
 
A műszaki adatokból számított energiamegtakarítás 38%, ám a valóságban alacsonyabb, nagyjából 25%-os megtakarítás mutatkozott. A különbség magyarázata, hogy a szóban forgó ingatlanba új tulajdonosok költöztek, akiknek más fogyasztási szokásaik vannak. A korábbi lakók napi 10-16 órát voltak távol, ekkor a fűtés csökkentett teljesítménnyel működött, az új tulajdonosok viszont jóval többet vannak otthon, többet is fűtenek.
 
 
 
Előtte 
Utána
Építőanyag
B30-as tégla
10 ill. 15 cm EPS homlokzat szigetelés
Falazat U értéke
1,54 W/m2K
0,207 W/m2K
Ablakok U értéke
 1,4 W/m2K
1,4 W/m2K
Fűtés
gázüzemű cirkófűtés
gázüzemű cirkófűtés
Energiaigény
150 kWh/m2év*
94 kWh/m2év*
Energiaosztály
D
 
*Műszaki adatokból számított becsült érték.
 
 
Tapasztalatok
 
A felújítás problémamentesen zajlott, a kivitelező gyakorlott volt, és kiemelten jó munkát végzett.
Javult az épület hőháztartása, már nincsenek hidegen sugárzó falak, valamint a lábazat vonalában megszűnt a nyirkosodás, penészedés.
A felkerült szigetelés szinte mindenhol megfelel az elvárásoknak, kivéve a hozzáépített részeken. Az 5 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés, a 38 cm vastag hőszigetelő falazóblokkon érzetre kevésnek tűnik, nagyobb vastagság jobb lett volna, mivel a számított 16,3 C fok min. belső falhőmérséklet esetenként csak a 13,4 C fokot éri el.
 
Új szokások
 
Nagyobb figyelmet igényelne egy megújuló energiával felszerelt ház rendszerének üzemeltetése.
A napkollektor telepítését előkészítették, ami most nem fért bele a költségvetésbe, a korábban említett pályázat lezárulta miatt. A tulajdonos nagyon szeretné felszereltetni, hiszen a háztatása így még energiahatékonyabb lehetne.
 
 
Tanúsító:
Magyar Mérnöki Kamarai szám: 07 0289