Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

6. lépés: A felújítás anyagi forrása

Milyen forrásból?

  • Önerő. Ha rendelkezik a kellő önerővel célszerű belevágni a felújításba. Szakértők szerint az energiahatékonyság hosszú távon az egyik legjobb befektetés
  • Lakástakarék pénztár. Ha több évre előre tervez, akkor jó megoldás lehet a lakástakarékpénztári megtakarítás: az itt összegyűlt keret energetikai korszerűsítésre (hőszigetelésre, nyílászárócserére, fűtéskorszerűsítésre) is fordítható, ráadásul a félretett összeg mellé automatikusan igényelheti az állami támogatást. 
  • Zöld hitelek. Egyre több bank kínál úgynevezett zöld hitelterméket, amelyet kifejezetten energetikai korszerűsítésre lehet fordítani. Ez jó lehetőség: ha az energiamegtakarításból származó nyereség eléri, vagy meghaladja a törlesztőrészletet, akkor megéri hitelből felújítani. A legjobb ajánlat kiválasztásában hitelközvetítő is segíthet.
  • Pályázat. Ha van aktuális, korszerűsítést támogató pályázat, akkor akár a költségek harmadát-felét is állhatja az állam. Fontos tudni azonban, hogy a támogatáshoz mindig utólag juthatunk hozzá, tehát a pályázónak előre meg kell finanszíroznia a teljes beruházást, akár hitelből, akár önerőből.

Ha a pénzügyi keretek nem engedik meg a teljes körű korszerűsítést, akkor is érdemes legalább részben korszerűsíteni, az így megtakarított költségeket pedig a következő lépésekre félretenni.