Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

100 év felett is van megújulás: társasház a 19. századból

Budapest, Veszprém, Miskolc, Szeged, Debrecen… Nagyvárosaink képét alapvetően meghatározzák az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épült, udvaros, körgangos, többemeletes házak. Némelyik homlokzatát szépen felújították az elmúlt években, de sok olyannal is találkozunk, amelyik meglehetősen lerobbant állapotban van. Jó hír, hogy ezekben az épületekben is jelentős a megtakarítási potenciál, hiszen (néhány kivétellel) az energiahatékonyság könnyen összeegyeztethető az építészeti, városképi értékek megőrzésével.


Régi, téglaépítésű társasház

Régi, téglaépítésű társasház


Kiinduló állapot

A kisméretű tömör téglából épült, 4 szintes, 32 lakásos társasház felújítás nélkül G energetikai kategóriába esik, az éves energiafelhasználása négyzetméterenként 307 kWh. A lakásokat helyiségenként gázkonvektorral fűtik, a meleg vizet egyedileg, villanybojlerrel állítják elő a lakók.

A fajlagos, azaz négyzetméterre vetített energiafogyasztás egy hasonló korú családi házhoz viszonyítva alacsonyabb, ami abból adódik, hogy a többlakásos épületekben fajlagosan kisebb a hűlő felület, mivel az egyes lakásoknak csak néhány fala érintkezik a külvilággal. Ezzel együtt a falak, ablakok, ajtók, a pince és padlásfödém hőátbocsátási tényezője messze elmarad az újabb követelményektől, hiszen, a vastag falak nem jelentenek automatikusan jó hőszigetelést.

 

Alapadatok

Nyílászárók U-értéke

3,6 W/m2K

Falak U-értéke

1,43 W/m2K

Pincefödém U-értéke

1,36 W/m2K

Padlásfödém U-értéke

0,9 W/m2K

Fűtés

Helyiségfűtés konvektorral

Melegvíz-előállítás

Hőtárolós villanybojler, lakásonként

Számított fajlagos energiaigény

307 kWh/m2 év

Energiaosztály

G

Éves energiaköltség a teljes házra vetítve

9 500 000 Ft

Éves átlagos energiaköltség lakásonként

300 000 Ft

 

1. Felújítási csomag: ablakcsere

A modell első a korszerűsítési csomagjában csak az ablakok cseréjét végezzük el, a falak és a gépészet marad a régiben. A felújításhoz 2 rétegű, hőszigetelő nyílászárókat választottunk, 1,3 W/m2K U-értékkel. A minimális követelményeknél valamivel jobb, de a piacon könnyen elérhető termékkel kalkulálunk.

A számítások alapján a beruházás után az éves energiaigény 286 kWh/m2 évre csökken, ami jelenlegi energiaárakon kb. 600 ezer Ft éves megtakarítást jelent a házban (ez átlagban, lakásonként megközelítőleg 20 ezer forintot jelent), ehhez azonban 9,7 millió forintot kell beruháznia a lakóknak. Egyszerű számítással a megtérülés meglehetősen hosszú, 16 év.

 

2. Felújítási csomag: Külső hőszigetelés

Számítási modellünkben a ház homlokzatát és a födémet szigeteljük: a homlokzatra 9 cm, a padlásfödémre 16 cm hőszigetelés kerül. Így majdnem egyharmaddal csökken az elszökő hő mennyisége, az épület éves energiaigénye 203 kWh/m2 év lesz, a számított éves energiaköltség pedig nagyjából 2,9 millió Ft-tal (lakásonként átlagban 90 ezer forinttal) csökken, és egy kategóriát (F-re) javul a ház energetikai besorolása.

A beruházás nagysága polisztirol szigetelőanyaggal és a szigeteléssel járó minden járulékos költséggel, közepes piaci árakkal számolva, nagyságrendileg 12 millió Ft, így az egyszerű megtérülés 4 év. (Ha más szigetelőanyagot választunk, akkor az adatok eltérhetnek.)

 

3. Felújítási csomag: külső hőszigetelés és ablakcsere

Harmadik alternatívaként az épület hőigényét a falak szigetelésével és az ablakok cseréjével csökkentjük. A korábbiakban megismert paraméterek, tehát az ablak és a falazat hőszigetelő képességének javulása itt egyszerre érvényesül.

Ha a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét egyszerre oldjuk meg, akkor az éves energiaigény 182 kWh/m2-re csökken, a ház energetikai besorolása pedig E energiaosztályra javul.

A 21,5 millió forintra becsülhető befektetéssel éves szinten, 2012-es árakon számolva 3,7 millió forintot takaríthat meg a ház (lakásonként ez átlagban 115 ezer Ft), ami 6 éves megtérülést jelent.

4. felújítási csomag: komplex felújítás

Komplex felújításról akkor beszélünk, ha az épület minden elemét: a falakat, a padlást, tetőt, a nyílászárókat és a gépészetet is korszerűsítjük. A korábbi felújítási csomagok elemei mellé itt tehát bekerül a fűtésrekonstrukció, ami egyben a meleg víz előállításának átalakítását is jelenti. A lakásokban a konvektorokat és a villanybojlert kondenzációs kombi kazán váltja.

A ház teljes korszerűsítése 59,5 millió forintos beruházást jelent (lakásonként átlagosan 1,9 millió forintot), de cserébe éves szinten összesen 6,7 millió forinttal, lakásonként 210 ezer forinttal csökkennek az energiaköltségek.

A befektetés így az egyszerű megtérülés alapján már 5 év után behozza az árát. Az új, számított műszaki paraméterek szerint az A energiaosztályos épület fajlagos energiaigénye 96 kWh/m év lesz.

Összefoglaló táblázat

 

Kiindulási állapot

1. csomag

2. csomag

3. csomag

4. csomag

Energiaosztály

G

G

F

E

A

Fajlagos energiaigény (kWh/m2 év)

307

286

203

182

96

Éves energiaköltség (ezer Ft)*

9 500

8 900

6 600

5 800

2 800

Beruházás összege (ezer Ft)

-

9 700

11 900

21 500

59 500

Megtakarítás (ezer Ft/év)

-

600

2 900

3 700

6 700

Egyszerű megtérülés (év)

-

16

4

6

5

*A 7/2006 TNM rendelet módszertana szerint, az éves energiaigény alapján számított érték, 2012-es árakon

Ha kíváncsi egy régi társasházi lakás tanúsítványára, itt tanulmányozhat egy valós példát.