Figyelem, a tartalom 365 napnál régebbi, ezért elavult lehet!

1. lépés: Korszerűsítene? Mérje fel a lehetőségeit!

Néhány fontos kérdés, a legelején:

  • milyen anyagi forrásai vannak,
  • társasház esetén megvan-e a közös megegyezés,
  • megfelelőek-e a lakás műszaki adottságai a felújításhoz,
  • cserélhetők-e az ablakok,
  • kiépíthető-e a szellőztetés,
  • milyen fűtési rendszer építhető be,
  • van-e műemléki védelem az épületen,
  • van-e elegendő hely a munkálatokhoz?

Nincs elegendő forrása? Sok esetben célszerű hitelt felvennie, hiszen a felújítás kevesebb fűtésszámlát eredményez, illetve otthona értékét is növeli.

Milyen járulékos költségek merülhetnek fel? Az energetikai beruházás indokolttá tehet egyéb műszaki, adott esetben baleset- vagy életvédelmi beavatkozásokat is! Például, amíg beázik a tető, mert hiányosak a cserepek, vagy rogyadozik a tartószerkezet, nem célszerű elkezdeni a szigetelést. A falak szigetelése is csak akkor jöhet szóba, ha nem vizesednek. Az új fűtőberendezést csak megfelelő állapotú, bélelt kéménybe lehet bekötni. Ne feledkezzen meg a bontás, helyreállítás költségeiről sem.

Nincs közös megegyezés a tulajdonostársak között? A komplex felújítás helyett válassza a nyílászárók cseréjét a fűtés beszabályozását vagy korszerűsítését.

Csak részleges felújítást tervez? Gondolkodjon „komplexen”! Tervezzen úgy, hogy a jövőben esedékes újabb munkálatok a korábbiak bontása, sérülése nélkül elvégezhetők legyenek. (Szaknyelven: a beruházási sorrend igazodjon az építési sorrendhez). Például a homlokzati szigetelést a nyílászárócsere után érdemes időzíteni, az ereszcsatornát és az ablakkönyöklőket pedig a már hőszigetelt falhoz célszerű méretezni.

Milyen legyen a fűtési rendszer? Ha teheti, csökkentse először az épület hőigényét (szigeteléssel, nyílászárók felújításával, cseréjével) és csak ezután korszerűsítse a fűtést: az alacsonyabb hőigényhez korszerűbb, olcsóbb, gazdaságosabb fűtési rendszer is megfelel.

Mikor alkalmazzunk megújuló erőforrásokat? Első lépésben otthonunk energiahatékonyságát kell növelnünk (energetikai korszerűsítéssel), és csak ezután következhet a megújuló energiák beépítése!

Hogyan informálódhat? Ha az árak és a technológiák érdeklik mindig próbáljon meg független forrásokból is (blogok, fórumok, szakcikkek) információt szerezni – a reklámok sajnos többet ígérhetnek a valóságnál.